Ruim 1 miljoen euro via crowdfunding opgehaald

Met een donatie van 20 euro van een Amsterdamse student aan het online tijdschrift “Hard//hoofd” is op 16 december het totaal aan crowdfunding-donaties de 1 miljoen euro gepasseerd. Deze donaties zijn binnengehaald door innovatieve projecten en goede doelen via crowdfunding-platformen van WEBclusive door ruim 12.000 donateurs.

Eerste donatie op 1 april 2008

Op 1 april 2008 werd de eerste donatie van 10 euro gedaan op het platform van de 1%CLUB. Over heel 2008 werd er daarna 45.000 euro opgehaald. Elk jaar is dit bedrag ongeveer verdubbeld door een groeiend aantal crowdfunding platformen en projecten, waardoor er alleen dit jaar al ruim 600.000 euro is opgehaald voor de diverse projecten, waardoor de grens van 1 miljoen euro in totaal werd doorbroken. Dit bedrag werd gedoneerd aan 300 verschillende projecten in binnen en buitenland.

Diverse projecten zoals een skatebaan in Amsterdam-Noord en een zorgboerderij in Ghana

In deze periode zijn de meest uiteenlopende projecten gefinancierd, zoals een skatebaan in Amsterdam Noord en een zorgboerderij in Ghana, maar ook een houten brug in Rotterdam en de restauratie van een historisch pand in Etersheim waar het boek van Dik Trom geschreven is.

Hiermee is ook aangetoond dat crowdfunding voor allerlei type projecten ingezet kan worden, mits er een duidelijk verhaal is waarvoor er geld ingezameld wordt en de mensen bereikt kunnen worden die aan dit doel willen bijdragen.

Eerst alleen goede doelen, nu ook bedrijven en andere sectoren

De afgelopen jaren werd crowdfunding vooral ingezet door goede doelen en culturele instellingen, maar in de tweede helft van 2011 zijn ook steeds vaker commerciële bedrijven, sport initiatieven en instellingen uit de erfgoed en zorg sector zich aan het oriënteren op de mogelijkheden van crowdfunding.

Momenteel zijn er in Nederland een aantal crowdsourcing initiatieven in ontwikkeling waar donateurs naast geld ook tijd en kennis kunnen doneren. Een hiervan is voordemocratie.nl, dat begin 2012 van start zal gaan. Hier zullen projecten die democratische vernieuwing nastreven, zoals HackDeOverheid, financieel mee ondersteund gaan worden.

Ook zijn er platformen in ontwikkeling waar particulieren aan projecten of startende bedrijven geld kunnen uitlenen of investeren, waardoor ze aandeelhouder worden.

Groeiende ambitie

De eerste crowdfunding initiatieven in Nederland betroffen relatief kleine projecten. Vaak lag het benodigde bedrag onder de 5.000 euro. In 2011 zijn de projecten sterk in omvang toegenomen. Enkele actuele voorbeelden hiervan zijn kunstprojecten die ruim 50.000 euro proberen op te halen en het project iMakeRotterdam dat 440.000 euro probeert op te halen voor het bouwen van een houten brug in Rotterdam om het Centraal Station beter te ontsluiten.

Op dit moment staat de teller al weer op 1.053.273 euro. Gezien de snelle groei van projecten die via crowdfunding geld inzamelen, zal de grens van 2 miljoen euro waarschijnlijk al voor de zomer van 2012 doorbroken gaan worden.

WEBclusive
About The Author
Ronald is crowdfunding expert en een van de oprichters van WEBclusive. Ronald is daarnaast oprichter van de Crowdfunding Roundtable in Nederland, co-founder van het European Crowdfunding Network en veelgevraagd (internationaal) spreker over crowdfunding.

4 Comments:


Recent Posts