Crowdfundacties zijn bedoeld om een benodigd budget op te halen bij het publiek. Dit geldt zowel voor donatie, investeringen- als presales georiënteerde crowdfunding projecten. Wij krijgen vaak de vraag welke kosten er verbonden zijn aan het realiseren van een crowdfundingwebsite voor het benodigde project.

 Onderstaand hebben we een overzichtstabel waarin we de verschillende kosten en baten verschillende opties voor projectfinanciering op een rij zetten. Verderop in deze post geven we uitgebreider uitleg en inzicht in kosten en baten afwegingen waar je mee geconfronteerd gaat worden als organisatie die wil gaan crowdfunden.

Onderstaand proberen we u een dieper inzicht te bieden de vergelijkbaarheid van financieringsmogelijkheden voor uw projectinitiatieven en business development.

Structureel of eenmalig
Behalve de kosten in tijd en energie die elke actiehouder moet investeren om ‘klanten of crowd’ naar het project te leiden, is een grote post op de begroting de technische ontwikkeling. Behalve strategische redenen (waarover verderop meer) om wel of niet een eigen platform op te zetten, is het essentieel het motief achter de crowdfundingbehoefte te achterhalen.
Veelal proberen we dan eerst een stapje terug te nemen en te kijken wat precies het doel is van een crowdfund website . Is dit een eenmalige actie of zou crowdfunding een structurele manier van financiering kunnen zijn?

Campagne
Is crowdfunding een eenmalige actie, dan ga je campagne crowdfunden. Dit kan op twee manieren:

1. Project plaatsen op bestaand platform

Dit betekent het starten van een crowdfunding campagne via een van de vele crowdfunding websites. Er zijn algemene platformen zoals Indiegogo en Kickstarter of meer specifieke platformen die zich op een bepaald thema concentreren zoals oneplanetcrowd.nl, symbid.nl, medcrowdfund.nl, voordekunst.nl, of de 1procentclub.nl. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Hier zijn de opstartkosten vaak lager dan wanneer je alles in eigen hand neemt. De cash-out / netto opbrengst gebaseerd op een omzet-  of transactiefee is op termijn vaak wel hoger.

2. Project crowdfunden met een eigen website

Met  onze crowdfunding software is het mogelijk om een eigen crowdfunding website op te zetten. De startkosten hiervan zijn hoger dan wanneer je aansluit bij een bestaand platform, maar je hebt dan ook echt alles zelf in de hand. Van marketing/branding tot voorwaarden en geldstromen.

Platform
Is het de bedoeling vaker te gaan crowdfunden en meerdere projecten te crowdfunden? Dan is het opzetten van een eigen platform een optie.
Dit is waar WEBclusive in is gespecialiseerd en complete oplossingen kan bieden. Met een stuk advies en de inzet van onze funding software helpen wij onze klanten aan crowdfunding business oplossingen.

Checklist
Zowel aan het plaatsen van een crowdfunding campagne op een crowdfunding platform als aan een eigen crowdfunding website met een eigen branding hangt een prijskaartje. Dit prijskaartje kan een belangrijke afweging zijn bij de keuze voor een specifieke oplossing. Wij zijn van mening dat dit kostenplaatje slechts één van de vele afwegingen moet zijn die tot een beslissing gaat leiden. Naast de kostencomponent spelen natuurlijk andere vraagstukken een rol:

1. Wilt u structureel gaan crowdfunden of niet?

2. Heeft een bestaand platform ervaring en expertise die u helpen uw financieringsvraagstuk een hogere kans van slagen te geven?

3. Helpt een bestaand platform potentiële investeerders te trekken naar uw crowdfundingcampagne?

4. Is een eigen branding, de pr en marketing een meerwaarde voor uw project of organisatie?

5. Wilt u de juridische aspecten van crowdfunding het liefste aan een ander overlaten of neemt u die net zo lief zelf voor uw rekening.

In deze blogpost zoomen we alleen verder in op de investering (in euro’s) die de start crowdfundingcampagne of platform met zich meebrengt.

Banklening

Crowdfunden bestaand platform

Met een eigen website

Hoe arbeidsintensief?

Weinig werk in de uitvoering.

Je moet er veel tijd en energie in steken.

Je moet er veel tijd en energie in steken.

De kosten?

Duur geld…

Lagere kosten voor eenmalige crowdfinancieringen

Goedkoper naarmate je regelmatiger crowdfinanciering zoekt.

De opbrengst vanuit een marketing perspectief

Geen

Hoog

Hoog

De feedback value

Geen

Hoog

Hoog

Branding van je organisatie

Geen

Middel

Hoog

Vaste en variabele kosten
Als u overweegt om op een bestaand platform te gaan staan dan kunnen de kosten heel variabel zijn maar grofweg zien we een variatie van een benodigd investering van 1%-15% van het gewenste doel- ofwel gewenste financieringsbedrag dat u met een crowfundingactie wilt ophalen. Als we al een gemiddelde kunnen noemen dan zou dit waarschijnlijk tussen de 5% en 10% van het bedrag liggen. Vaak zal dit bedrag worden ingehouden op het bedrag dat er met crowdfunding binnen gaat komen. Soms sturen crowdfunding websites direct al een rekening voor de plaatsing van uw crowdfundingcampagne en dan wordt het resterende deel als succesfee doorberekend.

Kostenraming 1*:
Stel dat u een bedrag van 50.000 euro wilt crowdfunden en het platform rekent 500 euro plaatsingskosten voor een project plus een succesfee van 5%. Dan kost de plaatsing van de een crowdfundingsactie bij een succesvolle campagne 500 euro + 50.000 euro*5%= 3.000 euro

Meer dan alleen geld
We zeggen dan ook regelmatig dat crowdfunding geen “gratis” geld is. Maar het mooie is wel dat het meer oplevert dan alleen geld. De pr en marketing exposure en de fans die u aan zich bindt met een crowdfunding campagne zijn onbetaalbaar en zeggen veel over toekomstig succes. Daarnaast kunt u ook de financieringskosten natuurlijk opvoeren als kosten in uw begroting waardoor de haalbaarheid van het benodigde budget volledig afhankelijk is van het succes van uw crowdfundingcampagne.

Zet je dit af tegen het ophalen van een lening bij de bank (indien dit kans van slagen heeft) dan moet u zich afvragen wat beter voor uw organisatie en uw portemonnee is.

Kostenraming 2:
Stel dat u het geld wilt lenen en na 1 jaar in 1 keer wilt terugbetalen.
U leent 50.000 euro. Er is dan een afsluitprovisie van bijvoorbeeld: 500 euro.
Met een rentepercentage van 8% per jaar betaal je 4.000 euro
Totaal: 5.500 euro

In het bovenstaande voorbeeld heeft u dus veel minder aan een crowdfundingcampagne dan aan een banklening. Daartegenover staat dat bij een crowdfundingactie veel meer werk komt kijken om die succesvol uit te voeren. Tegelijkertijd levert deze crowdfundingactie u echter wel weer veel meer pr en marketing exposure op. Bovendien is dit een goede testcase om business case aan te scherpen voor uw initiatief.

Alles in eigen hand met een eigen crowdfundingwebsite
WEBclusive richt zich vooral op klanten die niet via een bestaand crowfundingplatform willen of kunnen crowdfunden. Dit kan verschillende redenen hebben:

1. Structureel
Organisaties zijn op zoek naar een eigen oplossing voor het structureel crowdfunding van business activiteiten.

2. Identiteit belangrijk
Een eigen branding en design is vereist voor uw crowdfundingcampagne of platform.

3. Uniek financieringsconcept
Het financieringsconcept (er zijn heel veel verschillende manieren om te crowdfunden) is uniek en kan niet via een bestaand platform.

4. Onderscheidend vermogen
U wilt zelf een algemeen of thematisch crowdfundingplatform beginnen dat zich onderscheid van andere platformen, maar wellicht ook van uw concurrenten

 De kosten van een eigen crowdfundingwebsite (campagne of platform) zijn niet 1 op 1 te vergelijken met het plaatsen van een crowdfundingcampagne op een bestaand platform. Het hebben van een eigen crowdfunding website wordt echter natuurlijk wel snel goedkoper als u structureel crowdfundingproject online wilt gaan zetten.

Kostenraming 3*:
Voor het neerzetten van een tijdelijke (half jaar) en eenmalige crowdfundingcampagne met 1 tot 5 crowdfundacties op basis van onze software moet u bij een doelbedrag van 50.000 euro rekenen op een minimaal 5.000 euro aan kosten. Is het doelbedrag hoger dan worden de kosten gemiddeld wel lager ten opzichte van de andere varianten. 

Een dergelijke implementatie heeft een eigen branding en een eigen url en u kunt de afhandeling en spelregels/voorwaarden voor de crowdfunding geheel zelf inrichten. De extra stap naar het opzetten van een “crowdfundingplatform” waarop u meerdere crowdfundingprojecten tegelijk kunt plaatsen dan nog relatief klein omdat u al veel voorwerk heeft gedaan.

Met deze blogpost hopen we u iets meer inzicht te hebben gegeven in de financiële kostencomponent die het online plaatsen van uw financieringsbehoeften met zich meebrengt.

Deze blogpost is geschreven door:

Tasso Heijnen – Chief Account Management (t.heijnen@webclusive.com)
Frits Klaver – Managing partner WEBclusive

* kostenramingsvoorbeeld is indicatief en gebaseerd op een crowddonatie variant waarbij geen kosten voor rente op een lening tegenover staan.

WEBclusive
About The Author
Frits Klaver is als adviseur en scrum project owner, betrokken geweest bij de meest succesvolle crowdfunding platformen in Nederland en bij vele maatwerkprojecten die WEBclusive in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Hij geeft regelmatig presentaties, trainingen en workshops over crowdfunding. Veel passie haalt hij uit het adviseren van de klant bij vraagstukken waarbij innovatieve vormen van informatietechnologie worden toegepast in de praktijk.

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.