Een van de vormen om te crowdfunden is via voorverkoop. Dit is een manier om te testen of er vraag is naar een nieuw product en de productie pas te starten wanneer er vooraf voldoende personen het product al besteld hebben. Soms blijkt dan dat er een erg grote vraag is naar een product. Een goed voorbeeld hiervan is de Pebble watch  die in de voorverkoop 80,000 producten verkocht en op die manier 10 miljoen dollar heeft opgehaald.

Op de LinkedIn groep ‘Crowdfunding Nederland’ werd recent een praktische vraag gesteld over deze  manier van crowdfunden. Hoe zit het precies met terugsturen van producten die via zo’n actie worden geleverd? En kun je de koopovereenkomst dus ontbinden? Is het eigenlijk wel een koopovereenkomst?

Bij een normale consumenten koopovereenkomst op afstand (online of postorder) heeft een koper inderdaad het recht binnen 7 dagen na levering zonder opgave van reden te ontbinden.[1] Dat betreft meestal aankopen die onmiddellijk geleverd kunnen worden zoals kleding, cd’s, fototoestellen en printers.

Investering in plaats van koop

Bij crowdfunding ligt dit iets anders. De crowdfunders (klanten) en de projecteigenaar (leverancier) hebben de uitdrukkelijke bedoeling dat de eerste de laatste helpt bij het in productie nemen van het product. Ze gaan samen een traject in met een bepaald risico, namelijk het risico dat er niet genoeg crowdfunders zijn die het project steunen, waardoor de productie niet door kan gaan.  Belangrijk hierbij is dat deze steun een investering is. Dit moet uiteraard wel duidelijk gecommuniceerd worden op het platform en door de projecteigenaar. Crowdfunders moet ook tijdig inzicht hebben gehad in een investeringsovereenkomst. Voor investeringen gelden namelijk andere regels dan voor koop.

Voor zover die investering voorop staat is het onredelijk om daarop terug te komen na levering van de producten door ontbinding als was het een normale consumentenkoop. Dat zal in de investeringsovereenkomst dan ook meestal worden uitgesloten. Het is wat anders als het product niet aan de specificaties voldoet die redelijkerwijs aan het product zelf mochten worden gesteld.[1] Dan is de projecteigenaar als verkoper wel degelijk verplicht het redelijke te doen om alsnog een goed product te leveren of de crowdfunder/koper anderszins tegemoet te komen.[2]

Conclusie

Retourneren van een product bij defect mag. Het kan dan geruild worden tegen een werkend product. Maar retourneren van een product met als intentie om de overeenkomst achteraf op te zeggen en je geld terug te vragen mag niet.

Auteurs:
Tanja Verstelle (Fiscaal juridisch beleidsmedewerker)
Tasso Heijnen (Account manager)

Voetnoten:

[1] 7: 17 BW

[2] 7: 21 BW e.v.

[1] 7: 46 d BW, zie ook www.acm.nl.

Disclaimer
Met deze blogpost hebben we  een inzicht proberen te geven op pre-sales en crowdfunding. Voor uw specifieke situatie adviseren we echter altijd deskundig advies in te winnen. En de meest actuele regelgeving en jurisprudentie er goed op na te lezen. Wij houden ons niet verantwoordelijk ten aanzien van het bovenstaande en eventuele toepassing van deze informatie door u of uw organisatie.

WEBclusive
About The Author
Tasso Heijnen is een crowdfunding enthousiast. Hij inspireert graag anderen door de kracht van crowdfunding te laten zien. Dit doet hij zowel online als offline. Daarom volgt hij alles wat met crowdfunding, online, tech, fondsenwerving en marketing te maken heeft. Regelmatig publiceert hij op dit blog, maar is daarnaast ook te volgen via Twitter @tassoheijnen. Aan 'ouderwetse' e-mail doet hij ook: t.heijnen@webclusive.com.

There are no comments yet, but you can be the firstComments are closed.